Onze missie en visie
Binnen het onderwijs:
Onze missie is in grote lijnen het onderwijs verbeteren en thuiszitters voorkomen. Dit niet omdat thuiszitten zo slecht is voor de ontwikkeling, integendeel, dat vinden wij niet, maar omdat onderwijs leuk, progressief en leerzaam hoort te zijn en iedereen het recht op onderwijs zou moeten hebben. Voor iedereen, in de maat van ieders intrinsieke ontwikkeling.
De positieve kant aan thuiszitten is dat je tijd hebt om erachter te komen wie jij nou eigenlijk bent. Wij zouden dit ook graag zien in scholen, een vorm van ontwikkelingsgericht onderwijs. Want hoe zou je kunnen weten wat je wilt worden als je niet weet wie je bent en wat je leuk vindt?
We zouden graag zien dat de werkdruk voor docenten in scholen wordt verlaagd, in combinatie met een hoger salaris. We willen dat de lerarenopleiding beter wordt voorzien met meer informatie over onder andere neurodiversiteit en motivatie. Hiermee hopen wij niet alleen burnouts bij docenten te voorkomen maar ook pestgedrag richting leerlingen te vermijden. Jongeren spenderen het merendeel van het begin van hun leven met docenten, en aangezien jongeren de toekomst zijn, wordt het tijd dat we het vak docentschap wat serieuzer gaan nemen.
Binnen scholen willen we graag dat er meer ruimte komt voor maatwerk. Dit houd onder andere in een maatwerkdiploma op basis van de inzetbaarheid van vaardigheden, maar dus ook een echte curriculum herziening. We willen graag een einde maken aan prestatiedruk en de toetscultuur, omdat dit de intrinsieke ontwikkeling van de jongere om zeep helpt.
Misschien nog één van de belangrijkste dingen is dat er leerrecht komt. Dit zorgt ervoor dat een jongere niet beroofd wordt van hun onderwijs op het moment dat deze niet in staat is om naar school te gaan. Daarnaast voorkomt dit veel onnodige ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen.
Dit is allemaal essentieel voor goed en inclusief onderwijs omdat iedere jongere anders is, terwijl het onderwijs momenteel voor miljoenen jongeren precies hetzelfde wordt gegeven. Het onderwijs moet vernieuwd worden, het is al 150 jaar hetzelfde!
Binnen de zorg:
Aangezien zorg en onderwijs vaak hand in hand gaan, kijken wij ook naar de zorg. Dit houd psychische zorg in maar ook medische zorg. Er zijn namelijk jongeren die het door psychische problemen moeilijk hebben op school en hier geen (goede) ondersteuning voor krijgen vanuit school of vanuit de gemeente. Ook zijn er jongeren die door een (chronische) ziekte niet naar school kunnen en hierdoor uiteindelijk uitvallen. Wij willen ervoor zorgen dat deze dingen niet meer gebeuren en dat de medische- en geestelijke gezondheidszorg goed werkt.
Wij hebben gemerkt dat onder andere de jeugdzorg nog te veel ruimte krijgt om jongeren te beschadigen. We zien natuurlijk dat het op een aantal plekken gelukkig ook goed gaat, maar nog te vaak krijgen de jongeren juist meer stress op het moment dat de jeugdzorg probeert te helpen.
Honderden onnodige ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen hebben zich voorgedaan omdat de jeugdzorg geloofde dat de jongeren niet veilig waren in een gezin waar de ouders het kind thuis houden vanwege school trauma. Er zijn ook gevallen geweest van verbaal en fysiek geweld bij organisaties van orthopedagogen. Dit vinden wij natuurlijk onacceptabel.
Wij willen ook meer kunnen zeggen over onze eigen zorgbehoeften. Deze kans wordt namelijk niet altijd aan ons gegeven terwijl wij vaak wel exact weten wat wij nodig hebben. Dit betekent ook dat alle mogelijkheden duidelijker en toegankelijker moeten worden voor jongeren zodat wij weten wat voor effect bepaalde beslissingen hebben. En dat is niet alleen belangrijk vanuit ons perspectief, het is in de meeste gevallen ook de meest efficiënte oplossing.
Actie:
Wij zijn momenteel bezig om dit allemaal realiteit te maken door brainstormsessies met organisaties en andere jongeren te organiseren, zo veel mogelijk informatie te verzamelen en om vervolgens tot een oplossing te komen en dit te presenteren aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.